Trinna siemennetty

Kevään tullen iski taas varsakuume ja Trinnalle oli etsittävä sulhanen. Valinta osui 21.2a ravanneeseen Visuliin, joka sopii tammalle loistavasti niin rakenteensa kuin sukunsakin puolesta. Visul on kevytkroppainen juoksijatyyppi ja ennen kaikkea hyväliikkeinen ja ravivarma. Sen isä on Jaanen Suikku, emän puolelta löytyvät hieman harvinaisemmat nimet Jonnen-Jarru ja Uusi-Veto. Ensimmäinen tiineysultra on 31.5. Toivossa eletään siihen saakka!

Kaiho rataan tutustumassa

Käytiin viikonloppuna näyttämässä Kaiholle Liperin rataa. Kaverina meillä oli neljä 4-vuotiasta suomenhevosta, joten päästiin ajelemaan ihan porukassa. Eihän Kaiho ihan vanhempien mukana pysynyt, mutta positiivista oli se, että varsa ravasi sujuvasti ja varmasti, ja oli erittäin miellyttävä ohjastaa. Vauhdit olivat jotain 2.10-2.15 luokkaa.

Heippa Hermanni!

Hermannin vieroitus on sujunut ongelmitta. Se tarhasi pari viikkoa isosiskonsa Palon kanssa, mutta pääsi vielä yöksi emän viereen. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna koitti nuorelle miehelle aika itsenäistyä kokonaan ja muuttaa uuteen kotiinsa Joensuun Heinävaaraan.  Reippaasti Hemppa kiipesi hevosauton kyytiin ja rupesi syömään matkaeväitä. Onnea matkaan ja toivottavasti tavataan muutaman vuoden päästä radoilla!

Kaiho klinikalla

Käytimme Kaihoa Joensuun klinikalla, jotta saataisiin selvyys sen syksyn mittaan yltyneeseen pään viskomiseen ja yleiseen nyrpeyteen. Ajohommista ei ole viime aikoina tullut oikein mitään, kun varsa keskittyy vain kuolainten vastustamiseen ja sekillä makaamiseen. Löytyihän sieltä sitten vikaakin: purukalustossa oli jonkinmoiset hammaspiikit ja toisella puolen yläleukaa erittäin kipeä sudenhammas. Loppuviikko saatiin sairaslomaa ja ensi viikolla jatketaan ajelemista toivottavasti jo terveemmällä suulla.

Varsanäyttelyt 11.10.

Käytiin Palon kanssa hakemassa Joensuun tamma- ja varsanäyttelyistä kokemusta sekä niukka  II- palkinto. Varsan tyyppi, runko ja kaviot olivat hyvät, mutta jaloista löytyi huomauttamista ja liikkeet olivat lautakunnan makuun turhan vaatimattomat. Lisäksi Palo sai vähän kyseenalaisen kunnian olla näyttelyn kiukkuisin tapaus. Eli näytetäänpä sitten aikanaan radoilla ne kuuluisat Närhen Munat!

Laidunkausi päättyi

Syyskuun loppupuoli on ollut niin sateinen, että hevoset siirtyivät sisäruokintaan ja kuivalle heinälle noin viikkoa normaalia aikaisemmin. Pellot kun eivät kestä nyt niittotraktoriakaan. Trinna on palannut kotiin "kesätöistään" ja varsojen säännöllinen ajaminen on aloitettu parin kuukauden laidunloman jälkeen. Palo valmistautuu myös 11.10. pidettäviin Joensuun varsanäyttelyihin.

Lasuttina kantavana

Lasuttinan kesän siemennysreissut tuottivat lopulta tulosta ja tamma todettiin 20 vrk:n ja edelleen 34 vrk:n tarkastuksessa kantavaksi Tuisku-Topista. Varsan odotetaan syntyvän kesäkuun 13. päivän paikkeilla. Kyseessä on siis tilausvarsa, jonka tuleva omistaja ja toinen kasvattaja vaikuttaa Saarijärven suunnalla.

Terveisiä Kesälaitumilta!

Alkukesän säät ovat olleet lämpöiset, joten laidunkausi päästiin aloittamaan jo toukokuun puolivälissä. Kaiho ja Palo laiduntavat kotipellolla, josta käsin niitä ajellaan silloin tällöin. Lasuttina on viipynyt muutaman viikon oriasemalla uutta perheenjäsentä puuhaamassa, mutta juhannuksen seudun tamma saa viettää omassa pihassa. Trinna muutti toukokuun loppupuolella Onkamoon kesäratsuksi, jossa se toivottavasti saa joutilaan talven aikana hukkaamaansa kuntoa takaisin!

Lasuttinalle orivarsa

 

4. toukokuuta hieman ennen puoltayötä pyöräytti Lasuttina sitten yhdeksännen varsansa! Tomera oripoika hirnui jo muutaman minuutin ikäisenä ja kapusi tissillekin reilussa tunnissa. Värityksensä varsa lienee perinyt emältään: tummanpunarautiasta ulkoasua koristaa tähti, kuonoläsi, pilkku, valkea alahuuli ja ainakin kaksi puoleen sääreen ulottuvaa sukkaa. Tamma palautui varsomisesta tapansa mukaan hyvin ja on valmis uudelleen siemennettäväksi.

Lue lisää
Palo valjaisiin

Tallin nuorimmainenkin on aloittanut opiskelun ravihevosen tavoille.

Lue lisää
Varsojen liikutusta ja vatsan kasvattelua

Alkuvuosi 2011 on ollut kelien puolesta ihanteellinen varsojen ajeluun...

Lue lisää
Varsanäyttelyt 12.10.

Näyttelyissä tuli käytyä, menestyksessä jäi vähän toivomisen varaa...

Lue lisää
Varsanäyttelyyn valmistautuminen alkanut

Kaiho ja Syke on ilmoitettu 12.10. pidettäviin Joensuun tamma- ja varsanäyttelyihin. Toivottavasti ehdimme harjoitella tarpeeksi näyttelykäytöstä, ettemme nolaa siellä itseämme.

Trinnalta kengät naulaan

Trinna juoksi tänään Joensuussa todennäköisesti viimeisen ravistarttinsa. Tulos 13./33,0 ei kaipaa selittelyjä. Tamma ei ole kyennyt varsavuoden jälkeen palaamaan enää entiselle tasolleen, joten nyt on aika kääntää nokka kohti uusia seikkailuja ratsun ja siitostamman uralla.