Kuuskummun tila

Kuuskummun tila sijaitsee Pohjois-Karjalassa, Liperin leipäpitäjässä. Pihapiiri on rakennettu nimensä mukaisesti kuusten reunustamalle pienelle kumpareelle Pyhäselän rantaniittyjen keskelle. Entisten asukkaiden aikaan tilalla on pidetty lypsykarjaa, kanoja ja hevosia, viljelty viljaa sekä lihotettu sikoja. Vuodesta 2002 lähtien Kuuskummussa on harrastettu pienimuotoista suomenhevoskasvatusta ja raviurheilua.

Talli

Hevostalli on remontoitu 1970-luvulla valmistuneeseen ja 1990-luvulle saakka toiminnassa olleeseen kasvatussikalaan. Tallissa on paikat 4 - 5 hevoselle, rehu- ja valjashuone, lantala, kuivikesuoja sekä varastotilaa. Myös vanhassa kivinavetassa on kolme karsinaa, mutta tilojen ahtauden ja mataluuden vuoksi navetta soveltuu vain tilapäismajoitukseen.

Toukokuusta syyskuuhun hevoset laiduntavat viljellyllä kolmen hehtaarin pellolla ja pienellä metsälaitumella. Talviulkoilua varten pihassa on kolme sähköistettyä tarhaa ja pihattokatos. Hevosia valmennetaan omalla 700 metrin peltolenkillä, läheisillä pikkuteillä ja Liperin Hevosystäväinseuran harjoitusradalla. Kelien salliessa hevosilla pääsee talvisin myös Pyhäselän jäälle.

Pihapiiri

Asuinrakennuksena on 1900-luvun alkupuolella rakennettu pieni hirsitalo. Kuuskumpu on osa Kuusniemi-nimistä kruununtilaa, jossa on historiankirjojen mukaan asuttu jo 1700-luvulla. Varhaisesta asutuksesta on muistomerkkinä talon nurkalla seisova pihapuu,  jykevä suojeltu ikihonka. Nykyisistä rakennuksista vanhimmat ovat hirsinen luhtiaitta ja navetta vuodelta 1910.